Ruhsuz -bir kitap okundu-



Ruhsuz çok zaman almayı beklediğim bir kitaptı benim için.

Kapak tasarımına çoğu kişi gibi ba-yıl-dım.

Sonunda benim olduğu için bu kitap çok mutluyum.

Kitap biraz durağan gidiyor gibi geldi bana. Hani böyle atraksiyonlu değil çok fazla,sakin sakin ilerliyor mevzular. Böyle bir tarzda yazmak bilim kurgu tarzında ne kadar çekicidir bilemiyorum,beni çok bağlamadı ama aşırı da sıkmadı orta karar bir etki uyandırdı ben de bu üslup.


Bir dünya düşünün insanlar ölüp ölüp tekrar diriliyor. Her biri öldüğünde tekrar doğup yaşamına devam edebiliyor. Hayallerini gerçekleştirebiliyor. 5000 yıldır süren bu düzen Ana'nın gelişiyle bozuluyor.

Ana bir ruhsuz,Ana bir yeniruh. Menehem ve Li'nin çocuğu olan Ciana'nın yerine doğuyor e tabi 5000 yıllık tanışıklık var Ana'ya ısınamıyor ebeveynler. Menehem terk-i diyar ediyor. Bu bizim yavrucağız acımasız Li'yle başbaşa kalıyor.

Sonra kızımız 18 yaşına geliyor anasının zalimliğini bırakıp yola çıkıyor. Ve işte olaylar bundan sonra başlıyor.
Ana'nın Kalp şehrine seyahati ve Kalp şehrinde yaşadıkları. Acımasız annesi Li'den başka nerdeyse hiç insanlarla konuşmayan Ana, Kalp şehrine ulaşabilecek mi? Onun hislerinin olamayacağını söyleyen Li ne kadar haklı? Ruhsuz. Bir Ruhsuz sevebilir mi,bir Ruhsuz sevilebilir mi koşulsuz?

Ana 5000 yaşındaki insanların arasında neler yaşayacak,onu sevmeyen insanlar Ana'ya neler yaşatacak olaylar bunlar.

Bahsedilen pek çok yaratık var ejderhalar efendime söyleyim hava perileri bir sürü şey var arka planda dönen.Fantastiğe doyurmuyor yine de sıradışı ama olağan gibi de ilginç düşüncelere saldı beni.

Hele  Janan hakkındaki paragraflarda inanç hakkında epeyce düşündüğümü belirtmeliyim. İnsanları yaratıp bir başına ejderhalarla baş başa bırakan Janan, yarattığı bu insanları neden korumuyor minvalinde paragraflar belki yazarın başka yönlerini bize sunuyordur kim bilebilir.

Kitabın en sevdiğim kısmı neresi derseniz  ithaf kısmı derim,ben buraya özellikle bir şey yazan yazarlara bayılıyorum. Tamam tüm sevenlerime, sevdiklerime falan da güzel ama bir şunu okuyun derim:

"Hayallerimin peşine düşmem için beni cesaretlendirirken;beyin sarsıntısı,kırık uzuvlar ya da ikinci dereceden yanıklar gibi nedenlerle  kendisini arayıp ne yapabileceğimi sorduğumda  asla çılgına dönmeyen anneme."

Çok tatlı değil mi?? ^^

Bir kaç alıntı:

"...Bu konuda nasıl hissetmem gerektiğini çözemiyorum.Boğulmak gibiydi bu.Soğukta acıyan ciğerler ve ağırlaşan uzuvlarla,sana çarpan şeylerin ortasında,ne tarafın yukarısı olduğunu anlayamamak gibi..."

"Bir insan hayatına nasıl bu şekilde  devam edebilirdi? Sevdiği kişiyi tanıyamama riskiyle?Asıl aynaya bakıp kendilerini nasıl tanıyabiliyorlardı?Ben kendime benziyordum. Sam,Sam'e..."

"Aslında basit şeylerin çok daha zorlayıcı olduğunu zaman içinde anlayacaksın.Her şey basit şeylerdir. Her şey önemlidir."

"Ben nasıl önemli olabilirdim? Ben, beş bin yıl sonra akla gelen bir düşünceydim yalnızca.Bir hataydım çünkü Ciana benim yüzümden yok olmuştu.Başyapıt olan bir  senfoninin sonunda akortsuz bir notaydım. Bir tabloyu mahveden hatalı bir fırça darbesiydim."

"...Durağanlık konusunda Menehem'e katılmıyordum-insanlar halen bir sürü ilginç şeyle karşınıza çıkabiliyordu- ama zorlu sorulara verilmiş basit cevapları kabul etmemiş olmasını ve insanların mücadeleye girmesi gerektiğini düşünmesini takdir etmiştim."

Alıntıları az kesmek gerek ki spoiler olmasın çok fazla yok hiç tembel değilim,yok canııım aşk olsun blogcum.:D

Görüşmek dileğiyle :)

Sevgiler...

Yorumlar

  1. İlginç bir kitaba benziyor. Ben kapağına bayıldım! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konu olarak baya ilginç aslında ama farklı bir bölge yaratılmış yazar tarafından ama dünyanın geri kalanı hakkında pek bir bilgi yok o da beni meraklandırıp huzursuz etti.Meraklı olmak zor iş:))

      Kapak çok hoş bakıp bakıp duruyorum hala hele kitapta kelebek göndermeleri var 5000+sonsuz hayatın yanı sıra Ana'mız tek bir hayata sahip olduğu için kelebek göndermesi yapılıyor o da ayrı bir hoşluk:D

      Sil
  2. Kapak çok güzelmiş gerçekten :)
    Fantastik kitapları severim belki buna da sıra gelir ^^
    "...Başyapıt olan bir senfoninin sonunda akortsuz bir notaydım. Bir tabloyu mahveden hatalı bir fırça darbesiydim." bu alıntı çok sevdiğim bir kitap olan Her Yer Gökyüzü'nden bi repliği hatırlattı; "Kötü kurulmuş bir cümle gibiyim." ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi beğenmemek elde değil gibi gibi:))

      Değişik bir kitap belki benden çok beğenirsin ben beklentiyi çok yükselttim kitap elime geçene kadar ondan az biraz tatmin olamadım hep de yapıyorum bunu kahretmesin:))

      Çok güzelmiş replik. Her Yer Gökyüzü ben de bu kitabı listeme alayım o zaman isminden bile ısındım ben kitaba:)

      Sil
  3. ithaf kısmı benim için de önemlidir ilerde bi kitap yazarsam hem lazım olacak:))
    başlıkda şahane yanlız.
    kitabı ise okumadım sayenizde fikir sahibi oldum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O günleri de görürüz inşallah nabrutum bir imzalı isterim amaa :))

      Beklentimi yüksek tuttuğumdan işte çok doyurmadı bu kitap beni.Belki senin daha hoşuna gidecek kim bilir?:)

      Sil
  4. konuyu sevdim.
    zaten dex hastasıyım.
    koyayım bunu da sıraya.
    sırada obsidiyen omiks opal var bi deee.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koy koy yorumunu okumak isterim çok.:)

      Biliyorum tatlı hastalık bulaşıcı olabilir ilk dex kitabımı okudum ben de artık devamı gelir sanırım :D

      Dex kitapları hı adlarını ilk kez duydum dur bakıyım ben de bunlara seri kitapları çok severiim :))

      Sil
  5. bende var ki bissürüü yazdım.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap yazılarından kaçınıyodum en son canım istediğinden.Çalıkuşu ve dipidiiip notları her yanı sarınca toparlayamadım da okuycam yeniden onları, ben dağınık olunca insan zor oluyor yaa :)

      Sil
  6. Ben de bir ara fantastik kitap manyağıydim,okumadığın kitap kalmıştı,bu da onlardan biri yazını okuyunca her şeyi tam hatırladım,dex kitapları hep güzeldir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dex le tanışmam güzel oldu benim açımdan da, ruhsuz bana farklı bakış açıları kazandırdı:)

      Ben çok tür okuyorum hepsi karışık ortaya.birine takınca takmıyorum hani genelde iki türü bir arada okurum,fantastikte de çok açılamadım her türün kıyısındayım o yüzden henüz:)

      Sil
  7. ilginç kitapmış. alıntıları da sevdim.
    kapak tasarımı da hoş. ben bir de arkadya'nın kapaklarına, iç tasarımlarına bayılıyorum. çok şeker oluyorlar :) denk gelirsen dikkat et bak sen de seversin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. değişik bir kurgusu ve durağan sakin ilerledi kitap, genel olarak sevdim ben kitabı.:)

      Arkadya tamam aklıma yazdım. Denk gelirim inşallah olmadı denk getirtirim kitapçı kitapçı dolaşmak çok hoş ki bahane arıyorum :))

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar