Milena'ya Mektuplar-bir kitap okundu-


Sayın blogcum;

Tembellik ettiğim bu günlerde bugün kitapla geldim.

Kitabı hemen tanıdınız Kafka'nın mektuplarının derlemesi olan bir kitap.

Sonunda Milena'nın Kafka'nın arkadaşı olan Max'a yazdığı mektuplar var. Mektuplarla ilgili notlar ve de bir kronoloji mevcut.

Önce kronoloji bakmak mantıklı olurmuş. Bir de notlara dönüp dönüp bakmanız okuma hızınızı azaltacak olsa da anlamanızı kolaşlaştırır. Kişileri tanıtıyor çünkü isimleri geçtiği yerlerde.

İçeriğe gelince mektuplar. Kafka'nın hissettikleri yaşadıkları. Milena'nın evli bir kadın olduğunu öğrendiğimde şaşırmıştım ama sonrasında kocası Ernst Pollak hakkında okuduklarım her ne kadar Milena'yı haklı çıkarmasa da kendi ahlak anlayışıma göre onu çok da suçladığımı söyleyemem. Özellikle duygularını anlattığı Max'a yazdığı mektuplarda ona içimin bir parça daha ısındığını söylemeden geçemeyeceğim.

Kafka hastalığını anlatıyor, Kafka her gün mektup bekliyor, Kafka Milena'dan mektup yazmamasını istiyor, Kafka çiçekleri kıskanıyor, Kafka korkuyor...

Kafka Merano'da, Kafka Prag'da, Viyana'da, senatoryumda...

Bir kaç alıntıyla bitireyim sözümü:

"... Bunun üzerine geveze özür dileyerek şöyle diyor: "İnsan ancak birazcık neşesini bulduğunda gevezelik eder." "

"İnsan dediğin, budalalık timsali..."

"Sanrıım Milena sizinle ortak bir özelliğimiz var: o kadar çekingen ve o kadar ürkeğiz ki,hemen her mektup farklı,hemen her mektup bir öncekinden korkuyor;gelecek cevaptansa daha da fazla korkuyor."

"Milena bütün sayfalara bakıp hiçbir şey anlamadığınızı söyleyerek bazı mektuplardan yakınıyorsunuz,ama yanılmıyorsam bunlar, tam da kendimi size en yakın hissettiğim mektuplar; kendi isteklerime ve sizinkilere en fazla gem vurduğum,ormanın derinliklerinde olduğum,sükunet içinde dinlendiğim..."

"Dünyada benim ihtiyaç duyduğum kadar sabır var mı Milena?"

"Nedense artık sana hiç bir şey yazamıyorum; yalnızca bizi,kalabalık dünyanın ortasında bizi,yalnızca bizi ilgilendiren konular hariç.Yabancı olan her şey,yabancı kalıyor.Haksızlık bu!Haksızlık!Ama dilim dönmüyor ve yüzüm koynuna yaslanmış..."

"...; demek ki uygun şartlar altında sınıfta da "kaybolmak" mümkündü,olanaklar sonsuzdu ve insan hayattayken de"ölebilirdi"."

"Eve geldim,karanlıkta çalışma masasının üzerinde beklenmedik mektubu gördüm,bir göz gezdirdim, bu arada sürekli akşam yemeğine çağrılıyordum,bir şeyler yedim, ne yazık ki tabaktan kaybolmasının,lokmaları yutmaktan başka yolu yoktu..."

"Geçenlerde bir Tribuna okuru bana "Akıl hastanesinde geniş çaplı araştırmalar yapmış olmalısınız."dedi."Sadece kendiminkinde," dedim; o da bunun üzerine "kendi akıl hastanem"sözü için bana bir sürü iltifat etmeye çalıştı." (Tribuna=dergi ismi)


"... (evet seni seviyorum budala;tıpkı denizin,kendi dibindeki küçücük bir çakıltaşını sevmesi gibi, işte sevgim seni öyle kaplıyor ve Tanrı izin verirse,senin yanında bu kez çakıltaşı olacağım)..."

"Neyse ki dileğe gerek yok,sadece bu dünyada olduğun için bir teşekkür baştan (...) ona bakıp da senin, içinde bulunabileceğini düşünemezdim. "


Kafka Yahudilik dininde 13 yaşına gelince özel bir tören yapıldığından söz ediyor o gün için bir dua ve bir konuşma ezberlemiş. Ona bir çok hediye alınmış ama o bir şeylerin eksikliğini hissetmiş ve hediyesini cennetten istemiş.Şöyle diyor:

"Bir sürü hediye aldım.Ama düşünüyorum da,tam anlamıyla memnun değildim,eksikliğini hissettiğim bir hediye vardı,onu cennetten istedim;beni 10 Ağustos'a kadar bekletti."

Evet Kafka ve Milena arasında 13 yaş varmış.Milena'nın doğum gününü böyle kutlayan sevgilisi ondan 13 yaş büyük.:)

"Ya benimsin ve o zaman her şey iyi ya da seni kaybederim,o zaman buna kötü bile denemez,hiçbir şey kalmaz ki geriye;kıskançlık,acı,korkaklık,hiçbir şey."


"...yalnızlığın ümitsizliğinden kurtulmak amacıyla yapılmış olmayan evlilikler de bulunduğuna inanıyorum... "


Çok fazla alıntı yazamıyorum. Açıkcası kitaptan okuyup klavyede doğru yazıp yazmadığımı sürekli kontrol ederek cümleleri yazmak beni yoruyor. Kağıda yazdığım yazıları sırf bu sebeple uzun bir süre bilgisayar ortamına taşıyamayacağımı düşünüyorum. (bir tarayıcı alana kadar)

Son sayfalarda da Milena'nın sanırım dergilerde yayınlanmış denemeleri var. Bir kaçı Kafka'yı da içeriyor. Hatta biri Kafka Anısına başlığıyla ölümünden sonra yayınlanmış bir anma yazısı.

Bir tanesiyse özellikle hoşuma gitti evlilik ve mutluluk isteği hakkında. Evlilik düşünenlere şiddetle okumalarını öneriyorum. 

Başka şeyler de yazacaktım ama aklımdan uçup gittiler sanki az önce.

Bu kadarıyla yetinmek zorunda kalacağım sanırım.

Sevgiyle kalııın :)

not:resim tumblr dan alınmıştır.

Yorumlar

  1. Blogger'de bir üstteki yazı da bu kitapla ilgiliydi sanırım bu bir işaret :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kafka'yı daha yakından tanımak çok güzeldi umarım sen de beğenirsiiin :):)

      Sil
  2. Evet,bir kitap daha kütüphaneme girdi.Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Umarım siz de severek okursunuz benim gibii :) :)

      Sil
  3. Evli bir kadının böyle bir şey yapmasından bahsemeleri benimde hiç hoşuma gitmiyor(erkek olsada aynı şey geçerli tabii) ama sanki kitapta özellikle bir durumun seçilmesi karşılaştırma yapabilmek için verilmiş gibi geldi. Güzel bir kitaba benziyor :) Şimdi değil ama ilerde okurum inşaallah :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özel bir durum değiil de evlilikler de mutsuzluk, karşı tarafın sadakatsizliği gönlü kaydırmış diyelim her şeye rağmen Milena kocasını sevdiğini söyler ve asla kocasından ayrılmak istemez kitaptan anladığım kadarıyla yani durum biraz karışık :)

      Okuduğunda beğenirsin umarıım :)

      Sil
    2. Hmm okumadan yorum yapınca ben :D temam o zaman :)
      Umarım :)

      Sil
  4. Çok çok sevdiğim yerlerden alıntılar yapmışsın.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hihi zevklerimiz aynı demek ki sevindiim :):):)

      Sil
  5. düşünsene yanımda yürüyodun saçmalıyodun ama nezaketen gülüyodum ne rezil insandın be milena kendinden soğutuyodun insanı :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok pisliksin hatcikciğim olmuyo ama bir insanı seviyorsan saçmalayışını da sevmelisin gülmelisin değil mi ama :D
      Kafka'm benim sen gibi değil neyse ki :D :D

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar